Следвайте Гласове в ТелеграмКултурни дейци излязоха на протест в Деня на

...
Следвайте Гласове в ТелеграмКултурни дейци излязоха на протест в Деня на
Коментари Харесай

Културни дейци излязоха на протест в Деня на Народните будители

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Културни дейци излязоха на митинг в Деня на Народните будители. Демонстрацията стартира в 12 часа в столицата и в други градове. Недоволството им е против ниското възнаграждение. Организатор на акцията пред Столичната библиотека е федерацията " Култура " към КТ " Подкрепа ".

Като нищо, може би, ще затворим всички театри в цялата страна, не мога да кажа за какъв брой време. Това съобщи ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев във връзка митинга, проведен от културните дейци.

Христо Мутафчиев

„ Колегите са подготвени да излязат пред театралните здания и да стачкуват, с цел да могат в последна сметка да накарат хората да схванат, че нашата специалност заслужава почитание, любов, грижа и достолепие “, разяснява Мутафчиев.

По думите му дейностите ще продължат, до момента в който не бъдат задоволени настояванията, свързани с бюджета за 2024 година „ Ние желаеме най-малко 260 милиона лв. да влязат в бюджета към тези 350 милиона лв., които са сега, с цел да може в действителност секторът да проработи и да действа обикновено “, сподели артистът. Мутафчиев добави, че не става въпрос за нарастване единствено на заплати, само че и за пари за действия.

Снимки: Пламен Стоименов

По-рано създатели и представители на културни институти в цялата страна излязоха с декларация с апел за финансова поддръжка на българската просвета. Подготвят и подписка с 12 претенции. 

„ Нашите претенции, особено в областта на музикално-сценичните изкуства, са повишение на нашите унизително ниски заплати. Моята заплата е 1200 лева и то неотдавна. От няколко десетилетия сме покрай минималните хонорари. Искаме началните заплати в нашия бранш да стартират от 2000 лева ”, настоя ръководителят на Секретен сътрудник на КТ „ Подкрепа ” – Русенска държавна опера Ася Русева по Нова ТВ.

Протестиращите упорстват за смяна на методиката на финансиране на държавните културни институти. „ Една методика, която потвърди своята неефективност. Нашата активност от години е недофинансирана и доста държим нашето мнение и нашите претенции да бъдат взети под внимание при разработване на нова методика ”, сподели още Русева.

„ Става въпрос за 86 милиона лв.. Ако вземем и ансамблите, и духовите оркестри, и музеите, и читалищата, в случай че сметнем какво са 86 милиона на 77 милиарда, ще видите, че приказваме за по-малко от 1% спомагателни разноски, а този 1% е жизненоважен за работещите ”, разяснява Любослав Костов от КНСБ.

Инфо: " Труд "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР